Προσχέδιο για την πρώτο συμβολικό σχέδιο των Mechanimal © Angelica Vrettou
Προσχέδιο για την πρώτο συμβολικό σχέδιο των Mechanimal © Angelica Vrettou

Το ξεκίνημα των Mechanimal

Καλοκαίρι 2011

H ιστορία των Mechanimal ξεκινάει την άνοιξη του 2011 με ένα οργισμένο drone κιθάρας το οποίο ηχογραφήθηκε σε μια αρχική διάρκεια 20 λεπτών. Αυτή η ηχογράφηση πήρε σιγά σιγά την μορφή ενός κομματιού το οποίο, στην πρώτη του μορφή ήταν πολύ άγριο και θυμωμένο για να το χρησιμοποιήσω ως ION. To “Low Land”. Σκέφτηκα τότε και ζήτησα από τον φίλο και φωτογράφο Freddie να κάνει φωνητικά σ’ αυτό, και τελικά το κομμάτι κυκλοφόρησε στην πρώτη, dub-techno, εκδοχή του ελεύθερα μέσα από το No Camera blog του ΙΟΝ στο The last days of spring EP.

Mechanimal © Christos Sarris
Mechanimal © Christos Sarris

Κατά τη διάρκεια κάποιων επόμενων καλοκαιρινών συναντήσεων έτυχε να ακούσουμε με τον Freddie και κάποια άλλα κομμάτια, τα οποία κι εκείνα δεν χωρούσαν κάτω από την ομπρέλα του ION και τα οποία προόριζα να παιχτούν από ένα πιο οργανικό σχήμα, όχι κάτι αμιγές ηλεκτρονικό. Ξεκινήσαμε λοιπόν να δουλεύουμε με τη φωνή του πάνω σε αυτά τα κομμάτια και κάπως έτσι καταλήξαμε να ηχογραφούμε μαζί. Το πρώτο κομμάτι που κυκλοφόρησε ποτέ ως Mechanimal, είναι η διασκευή του “I know it’s over” των Smiths.

Αν και ο Freddie είχε ενθουσιαστεί με την ιδέα, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι το σχήμα που λέγαμε να φτιάξουμε θα είχε μια συγκεκριμένη μορφή, ούτε ότι θα έπαιρνε μια συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση. Φυσικά ήξερα από την αρχή ότι η καρδιά του σχήματος θα ήταν μηχανική, ηλεκτρονική, τεχνολογική, αλλά εννοείται ότι δεν ήθελα να περιοριστούμε σε φορμαλιστικές έννοιες ή κατηγορίες, γιατί απλούστατα οι Mechanimal δεν μπορούσαν να έχουν μια απόλυτα συγκεκριμένη μορφή, χωρίς να έχουν σχηματιστεί. Για παράδειγμα, δεν θα ήθελα να αποκλείσουμε καμία μελλοντική συνεργασία με άλλους μουσικούς. Κάπου εκείνες τις μέρες είχε ακουστεί ότι θα έρθουν οι Primal Scream για να παρουσιάσουν το “Screamadelica” και χωρίς να υπάρχει πραγματικά ένα σχήμα από πίσω, μας είχαν προτείνει να παίξουμε support. Έτσι κάλεσα και τον Τάσο Νικογιάννη, έναν κιθαριστά που από παλιά ήθελα να συνεργαστούμε και τον Λεωνίδα Παπαδάκη, παλιό συνεργάτη και μπασίστα στους Spider’s Web και Headquake για να ενωθούν στο σχήμα. Βέβαια, ενώ η συναυλία των Primal Scream δεν έγινε ποτέ, οι Mechanimal έκαναν μια μοναδική πρόβα ως κουαρτέτο, πριν ο Λεωνίδας αποφασίσει ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί άλλο με μπάντες και αποχωρήσει. Ωστόσο, οι υπόλοιποι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και παρουσιάσαμε πρώτη φορά ζωντανά τα πρώτα κομμάτια των Mechanimal στο Floral στις 14 Οκτωβρίου του 2011.

H πρώτη αυτοσχέδια αφίσσα για την αναγγελία της συναυλίας στο Floral © Angelica Vrettou
H πρώτη αυτοσχέδια αφίσσα για την αναγγελία της συναυλίας στο Floral © Angelica Vrettou

Kάπως έτσι γεννήθηκαν οι Mechanimal, μέσα στις ταραχές μιας χαμένης άνοιξης οι συγκλόνισαν το κέντρο της Aθήνας το 2011. Αρχικά ως μια ιδέα και στη συνέχεια ως ένα συγκρότημα που θα μπορούσε να αφομειώνει, με το δικό του τρόπο αλλά και με τη δική του μουσική ταυτότητα, τα σημεία των καιρών. Το όνομα Mechanimal το δανειστήκαμε από την Αγγελική Βρεττού η οποία δημιουργεί τα βίντεο που συνοδεύουν τις ζωντανές εμφανίσεις μας ως μεταφορά ενός θηρίου στο μηχανικό σώμα της μουσικής μας. Η μουσική μας είναι το όχημα που μας ταξιδεύει, ωστόσο συνεχίζουμε να αδιαφορούμε για τον τελικό προορισμό του. Το όνομα είναι ένα λογοπαίγνιο, μια νέα λέξη που παίζει με ο,τιδήποτε μηχανικό αλλά συνάμα και με το ένστικτο ή με το συναίσθημα. Οι Mechanimal λειτουργούν σαν  ένας μυστήριος μηχανισμός.

In Somber Accent demo CDr, Αθήνα 2011 © Giannis Papaioannou
In Somber Accent demo CDr, Αθήνα 2011 © Giannis Papaioannou

Πρώτη πρόβα των Mechanimal στο Studio Blu, Σεπτέμβριος 2011 © Giannis Papaioannou
Πρώτη πρόβα των Mechanimal στο Studio Blu, Σεπτέμβριος 2011 © Giannis Papaioannou

Σετάρισμα για το live στο Floral, Οκτώβριος 2011 © Giannis Papaioannou
Σετάρισμα για το live στο Floral, Οκτώβριος 2011 © Giannis Papaioannou

▲︎

MORE

Aθήνα

Φωτογραφίες από την Αθήνα του 2019

Double exposure

Άσφαλτος, κτήρια, υφές, τοπία, δένδρα και πρόσωπα σε τυχαίες διαφάνειες.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Η συνολική δισκογραφία του Γιάννη Παπαϊωάννου (Rehearsed Dreams, Spider's Web, Raw, ΙΟΝ, Mechanimal)

Sauna

To Sauna EP του ΙΟΝ ηχογραφήθηκε μια πολύ ζεστή μέρα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1997.