Θόρυβος

To νέο, πέμπτο, άλμπουμ των Mechanimal "Θόρυβος" κυκλοφόρησε στις 12 Μαρτίου 2021 από την Inner Ear Records.

Πόσο πολύ επιθυμούσα να σου μοιάσω,

Μία μόνο χορευτική σου φιγούρα ν’ αντιγράψω,

Με μοβ ανεξίτηλο μελάνι

Επάνω στη χαλασμένη ποίηση που γράφω

Λόγια θριάμβου να ξεράσω.

Οι Mechanimal είναι, από τη δημιουργία τους το 2011 από τον πολυπράγμονα της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, Γιάννη Παπαϊωάννου, ένα industrial πρότζεκτ εν εξελίξει, ένα modular συγκρότημα, ανοιχτό σε πειραματισμούς και αναζητήσεις, που χωνεύει μέσα του διαφορετικές φωνές, διαφορετικά μουσικά είδη, ένα σύμπαν από αναφορές, πρωτογενείς ήχους, τα πολιτικά και ατομικά «ημερολόγια» αφανών ηρώων μιας καθοριστικής από κάθε άποψη δεκαετίας.

Ο «Θόρυβος» έρχεται ως η πέμπτη και πρώτη ελληνόφωνη πράξη στο μεγάλο βιβλίο των Mechanimal, μετά το ομότιτλο «Mechanimal» που κυκλοφόρησε το 2012, το «Secret Science» του 2014, το «ΔΠΔ» του 2016 και το «Crux» του 2019.

© Giannis Papaioannou

Τα οκτώ κομμάτια του άλμπουμ, με τις λέξεις της Αγγελικής Βρεττού, από καιρό στο σύμπαν των Mechanimal ως δημιουργός των μοναδικών εξωφύλλων των δίσκων τους και επιμελήτρια των βίντεο των ζωντανών τους εμφανίσεων, και ερμηνευμένα από την ηλεκτρική φωνή της Θέκλας Τσελεπή, μοιάζουν σαν διαχρονικά, ανέντακτα, πολύτιμα θραύσματα της μέχρι τώρα ηχο-κοσμοθεωρίας τους.

Το κάθε ένα τραγούδι ξεχωριστά αφηγείται τη σκοτεινή ιστορία αυτού του κόσμου από την αρχή. Και όλα μαζί συνθέτουν ένα μανιφέστο, φτιαγμένο για να ακουστεί δυνατά.

© Giannis Papaioannou

Οι λέξεις της Αγγελικής Βρεττού είναι ποίηση γραμμένη στην κόψη μιας ταραγμένης συνείδησης, σε μια διαρκή αναζήτησή μιας «ανάσας κινδύνου» από κοινωνίες που έχουν πια πλημμυρίσει από το περίσσευμα της πατριαρχικής τοξικότητας, την βίαιη αποκοπή από την αθωότητα, την μέχρι εξαφάνισης συρρίκνωση της φαντασίας.

Η φωνή της θρυλικής Θέκλας Τσελεπή αφηγείται με την αίσθηση του επείγοντος κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία αυτής της λυτρωτικής εξομολόγησης. Άλλοτε γυναίκα, άλλοτε κορίτσι, άλλοτε μια φωνή που μοιάζει να έρχεται την ίδια στιγμή με τη φόρα της λογικής και την ορμή του παράλογου, ο ηλεκτρισμός της ανοίγει μια πόρτα στην ανεξερεύνητη

© Giannis Papaioannou

Η μουσική του Γιάννη Παπαϊωάννου ενώνει λέξεις και φωνή σε μια συμφωνία που ξεκινάει από τη διαρκή παρακαταθήκη της Λένας Πλάτωνος, φτάνει μέχρι την αβαντ-γκαρντ της Λόρι Αντερσον για να επιστρέψει ωστόσο δυναμικά στο βιομηχανικό post – dark wave των Mechanimal. Χορευτική και μελαγχολική, το ίδιο ατρόμητα ειλικρινής με την ποίηση της Αγγελικής Βρεττού και τη φωνή της Θέκλας Τσελεπή, η αναπάντεχα ευθεία μελωδική γραμμή που κάνει τον «Θόρυβο» να ακούγεται σαν ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, είναι μόνο μια από τις αμέτρητες «διακηρύξεις» αυτού του άλμπουμ, που αξίζει κανείς να φυλάξει με προσοχή μέχρι το τέλος του κόσμου.

Θέκλα Τσελεπή: Φωνή
Αγγελική Βρεττού: Στίχοι
Γιάννης Παπαϊωάννου: Μηχανές & μουσική

▲︎

Henrik Meierkord: Tσέλο στα κομμάτια 4, 6, 8
Ντίνος Ζούμπερης: Ηλεκτρικό μπάσο στα κομμάτια 4, 8
Γιώργος Μαγκούρας: Ηλεκτρική κιθάρα στο κομμάτι 5
Χρήστος Αβδελάς: Ακουστική κιθάρα στο κομμάτι 8

Μουσική, ενορχήστρωση & παραγωγή: Γιάννης Παπαϊωάννου

▲︎

Το άλμπουμ «Θόρυβος» ξεκίνησε να ηχογραφείται στο στούντιο The Den στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2019.

Η φωνή της Θέκλας Τσελεπή ηχογραφήθηκε στο στούντιο The Den και στο στούντιο Sound Cave στην Αθήνα με ηχολήπτη τον Νίκο Χαλντούπη.

Μάστερινγκ: Στέφανος Κωνσταντινίδης

Έργο εξωφύλλου: Πάνος Τριανταφυλλόπουλος

Τυπογραφία εξωφύλλου: Γιώργος Τζαβάρας

Επιμέλεια κειμένων και μετάφραση: Αγγελική Λέφα

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετείχαν και βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του άλμπουμ, και ιδιαίτερα στον Περικλή Πιλαβά και την Inner Ear.

To καινούργιο album των Mechanimal «Θόρυβος» κυκλοφορεί σε Κόκκινο / Μαύρο LP (+download card) 180 gram, CD και Digital Album. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

▲︎

MORE

Aθήνα

Φωτογραφίες από την Αθήνα του 2019

Double exposure

Άσφαλτος, κτήρια, υφές, τοπία, δένδρα και πρόσωπα σε τυχαίες διαφάνειες.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Η συνολική δισκογραφία του Γιάννη Παπαϊωάννου (Rehearsed Dreams, Spider's Web, Raw, ΙΟΝ, Mechanimal)

Sauna

To Sauna EP του ΙΟΝ ηχογραφήθηκε μια πολύ ζεστή μέρα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1997.