Προσχέδιο εξωφύλλου από τον Jonas Grossmann
Προσχέδιο εξωφύλλου από τον Jonas Grossmann

No Camera

Ωδή σε ένα σπασμένο διάφραγμα

Η βασική ιδέα του No Camera κρύβεται στον τίτλο, σαφώς κοντά σε μια ωριμότητα που απαγορεύει το όνειρο μέσα από καθρέφτες και διαφράγματα, αφήνοντας το ελεύθερο προς πάσα χρήση. Ωστόσο, μια κάμερα (βίντεο κι όχι φωτογραφική) έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην δημιουργία πολλών ήχων που ακούγονται στο άλμπουμ.

Οι πρώτες ιδέες για το άλμπουμ άρχισαν να καταγράφονται τον Δεκέμβριο του 2004. Η υλοποίηση του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2005, λίγο μετά την εμφάνισή του ΙΟΝ στο Synch Festival και η ηχογράφηση του ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, δίπλα σε μια παραλία, όπου το πρωί δοκίμαζα πως λειτουργούν ή ακούγονται τα νυκτερινά sessions, όταν ο ήλιος ανέτειλε μέσα από τη θάλασσα.

Το αποτέλεσμα, ένας χείμαρρος από ήχους που τρέχουν ανάμεσα στο left-to-right πανοραμικό ηχοδιάστημα των ηχείων, ένα minimal beat που σταδιακά χτίζεται πάνω σε clicks & cuts, όλα σε μια συνεχή ροή που διασχίζει ονειρικές διαδρομές. Πιθανότατα, λόγω του βάρους και του πλάτους των soundscapes που επιλέχθηκαν για αυτή την ηχητική παλέτα, οι ήχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε φόρμα της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής, απλά εδώ κατέληξαν στην λιτή και καθαρή φόρμα του techno.

Προσχέδιο εξωφύλλου από τον Jonas Grossmann
Προσχέδιο εξωφύλλου από τον Jonas Grossmann

To πρώτο άλμπουμ του ΙΟΝ για την Klik Records, το είχα κάποτε χαρακτηρίσει σαν «το άλμπουμ που θα έγραφε ένας techno παραγωγός αν πήγαινε στην κατασκήνωση». Ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 2005 με ένα laptop στην παραλία της Αρκίτσας, και το θεωρώ ως «ένα μουσικό ημερολόγιο γραμμένο πάνω στην άμμο». Το No Camera είναι ένα σφαιρικά ηλεκτρονικό άλμπουμ, όπου οι ήχοι της φύσης δένουν με αυτούς της τεχνολογίας, φαίνονται συμπυκνωμένοι στο βασικό τους ρόλο, χτίζουν αυλάκια, παρεμβαίνουν ο ένας στον άλλο και ταλαντεύονται μεταξύ τους, μέχρι που διαθλώνται στα κύματα της θάλασσας και επιστρέφουν κρυστάλλινοι στο ακουστικό περιβάλλον του ακροατή.

«Δεν στοχεύω τόσο στα συναισθήματα, (αναμφίβολα θα είναι τόσο διαφορετική η προσέγγιση από τον καθένα), όσο στις πιο απρόσμενες διαθέσεις που μπορεί να δημιουργήσει η μουσική στον ακροατή. Υπάρχουν κομμάτια μέσα στο άλμπουμ που εύκολα μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει είτε ως “καλοκαιρινά” είτε ως “φθινοπωρινά” είτε ως τελείως “παγωμένα”. Βαθιά μέσα σε όλα, όμως, υπάρχει, ένα ιδιαίτερο και πιο προσωπικό άγγιγμα που τα κάνει να λειτουργούν διαφορετικά στον καθένα. Σε μένα λειτουργούν περισσότερο ως ιστορίες χωρίς λόγια, όπου ο κάθε ακροατής ύστερα μπορεί να προσθέσει τις δικές του εικόνες».

H πίσω όψη του CD © Bill Georgoussis
H πίσω όψη του CD © Bill Georgoussis

«Tο No Camera μεταφέρει ένα μήνυμα για την κυριαρχία της εικόνας στη σημερινή εποχή, ενώ ηχητικά αντιπροσωπεύει τον τρόπο που θέλω να δημιουργώ techno μουσική μέσα από κάθε είδους ήχο, που σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά για τον κάθε ακροατή ξεχωριστά. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος του πατάει πάνω στον techno ρυθμό, δεν πρόκειται για άλμπουμ που λειτουργεί στην πίστα, όσο σε πιο ήσυχο περιβάλλον, αφού κάθε κομμάτι του είναι και μια ιστορία από ήχους που απαιτεί ηρεμία για να “διαβαστεί”. Ακριβώς, όπως κι ένα βιβλίο». ΓΠ

Το Νo Camera κυκλοφόρησε σε CD και ψηφιακή μορφή τον Οκτώβριο του 2005 από την Klik Records.

▲︎

MORE

Aθήνα

Φωτογραφίες από την Αθήνα του 2019

Double exposure

Άσφαλτος, κτήρια, υφές, τοπία, δένδρα και πρόσωπα σε τυχαίες διαφάνειες.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Η συνολική δισκογραφία του Γιάννη Παπαϊωάννου (Rehearsed Dreams, Spider's Web, Raw, ΙΟΝ, Mechanimal)

Sauna

To Sauna EP του ΙΟΝ ηχογραφήθηκε μια πολύ ζεστή μέρα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1997.